otwórz widżet facebooka

Chochlą i piórem

Dodano 04 listopada 2009, wpis archiwalny

Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych, propagowanie rodzimych tradycji, pogłębienie zainteresowania literaturą, jako źródłem wiedzy o kulturze narodu oraz kształtowanie postaw kreatywnych i wrażliwości estetycznej. Źródłem przepisów jest „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza.

Konkurs skierowany jest do uczniów technikum o kierunkach związanych z żywieniowymi. Każdą ze szkół startujących w konkursie może reprezentować jeden 3 osobowy zespół. Uczestnicy zobowiązani są sami zaopatrzyć się w surowce i niezbędny sprzęt, naczynia do wykonania i prezentacji potraw – mówi jedna z organizatorek przedsięwzięcia Karolina Szymanderska, nauczycielka z ZSP nr 1. Zadaniem każdego zespołu jest przygotowanie 4 porcji potrawy oraz jej prezentacja. Prezentacja polegać ma na odpowiedniej aranżacji stołu, podaniu oryginalnej receptury na formacie A3, recytacji fragmentu utworu nawiązującego do potrawy oraz pomysłowej zachęcie do konsumpcji, czyli promocji przygotowanego dania – dodaje. W trakcie prezentacji uczestnicy będą mogli wystąpić w stosownych kostiumach, nawiązujących do realiów przedstawionych w „Panu Tadeuszu”. W ocenie prezentacji, jury uwzględni smak potrawy, estetykę podania, zastosowane techniki, kreatywność, zgodność z przyjętą recepturą, aranżację stołu oraz oryginalność koncepcji zarekomendowania potrawy.

Zgłoszenia udziału w konkursie przyjmowane będą do 13 listopada 2009 roku. Termin nadsyłania zgłoszeń, na specjalnie przygotowanym formularzu, upływa 27 listopada 2009 roku. Wszelkie pytania dotyczące konkursu można kierować do p. K. Szymenderskiej (0509725769) lub A. Łuczak (607062907).

×