otwórz widżet facebooka

Najlepsi w Polsce hodowcy

Dodano 12 kwietnia 2006, wpis archiwalny Kilkanaście lat temu, podczas wyjazdu szkoleniowego do Holandii, gdzie pan Kazimierz mógł zapoznać się z nowymi technologiami w produkcji trzody chlewnej, podjął decyzję, że jego gospodarstwo będzie się specjalizować w produkcji świń. Obecnie Kazimierz i Wojciech Buchwaldowie gospodarują na 52 hektarach. W uprawie przeważają zboża: pszenżyto i jęczmień, które w całości przeznaczone są na pasze dla trzody chlewnej. Chów prowadzony jest w cyklu zamkniętym. Średnio w gospodarstwie utrzymywanych jest 90 loch. Na życzenie głównego odbiorcy sprzedawane tuczniki uzyskują wagę do 120 kg, a ich mięsność wynosi 59,5%. Hodowla prowadzona jest z zastosowaniem najnowszych technologii. Gospodarstwo spełnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej co do dobrostanu i ochrony środowiska.
Tegoroczny sukces gospodarzy z Antonina poprzedzony został zdobyciem w 2004r. I miejsca w konkursie mięsności tuczników w kategorii dostawców wielkotowarowych.
×