otwórz widżet facebooka

Powiat jarociński z wizytą na Podkarpaciu

Dodano 14 maja 2007, wpis archiwalny

    W powiecie jarocińskim działają jeszcze trzy inne grupy producenckie trzody chlewnej: Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej Potarzyca, ARTIMEET Sp. z o. o. z siedzibą w Jarocinie, Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej ŻERKOPOL z siedzibą w Żerkowie oraz dwie grupy zajmujące się produktami przeznaczonymi do przetwórstwa -  Zrzeszenie Plantatorów Owoców i Warzyw POMWITRUS z siedzibą w Kotlinie oraz Wielkopolskie Zrzeszenie Producentów Owoców i Warzyw „WIELKOPOLANIE” w Kotlinie.

Dlaczego grupy producenckie?
    Tworzenie grup producentów rolnych stało się możliwe dzięki wejściu Polski do Unii Europejskiej. Celem stworzenia takich grup na terenie powiatu jarocińskiego było zjednoczenie producentów trzody chlewnej oraz przetwórstwa owocowo - warzywnego. Dzięki temu potencjał produkcji z roku na rok był coraz wyższy, co potwierdziło zasadę, że w grupie można osiągnąć znacznie więcej. Producenci mogą korzystać z unijnych dotacji i wdrażać nowe programy produkcji i sprzedaży.

Perspektywa
    Propozycje ustabilizowania sytuacji rolnej w Polsce, przede wszystkim na rynku żywca wieprzowego przedstawiło Stowarzyszenie Grup Wielkopolskich, które powstało w 2006 roku i zrzesza obecnie 18 grup trzodowych i 7 owocowo – warzywnych. Założeniem Stowarzyszenia jest umożliwienie wymiany handlowej żywych zwierząt na terenie całej Unii Europejskiej poprzez sukcesywne dostosowywanie regionów Polski do wymogów wspólnego rynku w zakresie zwalczania choroby Aujeszky’ego. By ten cel osiągnąć, istnieje potrzeba podziału kraju na trzy regiony. Stowarzyszenie zakłada także stworzenie realnego bilansu paszowego i racjonalne gospodarowanie nadwyżkami oraz wprowadzenie ubezpieczeń kontraktów. Istotne jest także powołanie przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rady Konsultacyjnej, w której większość stanowiliby przedstawiciele grup producentów jako niekwestionowani fachowcy w branży analizującej rynek na bieżąco.

×