otwórz widżet facebooka

I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła

Dodano 25 sierpnia 2020, wpis archiwalny I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła

W minioną niedzielę, 23 sierpnia 2020 roku, w Golinie odbył się „I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Powiat Jarociński pozyskał na realizację wydarzenia 18.327,00 zł. Partnerzy projektu: Fundacja „W Dobrą Stronę”, Stowarzyszenie na rzecz Wsparcia i Rodziny Familia Jarocin, Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie.

Na placu kościelnym w Golnie zaprezentowało się 11 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Uczestnicy wydarzenia mogli spróbować lokalnych potraw przygotowanych przez Panie z KGW oraz wziąć udział w warsztatach z pieczenia chleba i carvingu.

Warsztaty z pieczenia chleba zostały przeprowadzone przez gospodarzy prowadzących Gospodarstwo Agroturystyczne „Zagroda na Zadupiu”. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z procesem wyrabiania chleba począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta, dekorację chleba nasionami. Podczas warsztatów z carvingu uczestnicy wykonali przepiękne kształty kwiatów z owoców i warzyw oraz dowiedzieli się, jak wykorzystać carving w życiu codziennym.

W trakcie Festiwalu odbył się konkurs na najbardziej imponujące warzywo lub owoc. Komisja konkursowa, w składzie: Starosta – Pani Lidia Czechak, Sołtys Goliny – Pan Ryszard Żyto, Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego – Pan Jan Grzesiek, Przedstawiciel Rady Sołeckiej – Pani Irena Tolińska, Prezes Fundacji „W Dobrą Stronę” – Pani Agnieszka Rybacka, nagrodziła 8 laureatów oraz wręczyła 10 wyróżnień.

Koła Gospodyń Wiejskich wzięły udział w konkursie „Lokalny Smak Roku 2020”, który polegał na przygotowaniu - RUMPUCIA WIELKOPOLSKIEGO – tradycyjnej zupy jarzynowej.
1.      miejsce zajęło: KGW Zalesie,
2.      miejsce zajęło: KGW Sławoszew,
3.      miejsce zajęło: KGW Rusko.
Pozostałe KGW otrzymały wyróżnienia.
W skład komisji konkursowej oceniającej smak zup jarzynowych weszli: Katarzyna Szymkowiak – Wicestarosta Jarociński, Leszek Grześkiewicz – prowadzący Restaurację Leo Catering z Radlina, Pan Tomasz Kubiak – znakomity kucharz z Restauracji Eden.pl w Witaszycach, Pani Lilianna Staniewska, Pani Ewa Konieczna.

Laureaci konkursów otrzymali cenne nagrody współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

„I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła” cieszył się dużym zainteresowaniem. Ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną w kraju na wydzielonym placu mogło przebywać tylko 50 osób odwiedzających.

Operacja miała na celu promocję zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, podniesienie jakości życia na wsi oraz poziomu aktywności wielopokoleniowej społeczności wiejskiej w Powiecie Jarocińskim

Za wsparcie w organizacji dziękujemy przede wszystkim paniom z: KGW w Goli, KGW Zalesie, KGW w Golinie, KGW w Zakrzewie, KGW Siedlemin, KGW w Sławoszewie, KGW w Kotlinie, KGW w Wysogotówku, KGW Antonin, KGW Lisew, KGW w Rusku, Sołectwu Golina i Stefanów, Proboszczowi Parafii z Goliny, Fundacji „W Dobrą Stronę”, Stowarzyszeniu na rzecz Wsparcia Rodziny Familia Jarocin oraz Gospodarstwu Agroturystycznemu „Zagrodzie na Zadupiu” z Sycyna oraz Restauracji Leo  Catering z Radlina.

 

W tym samym czasie w Golinie odbywały się obchody 50. rocznicy koronacji koronami papieskimi obrazu Matki Boże Pocieszenia. Mszy Świętej przewodniczył biskup pomocniczy diecezji kaliskiej – bp Łukasz Buzon. W uroczystości wzięli udział Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej - Marlena Maląg, Wojewoda Wielkopolski – Łukasz Mikołajczyk, starosta jarociński – Lidia Czechak, wicestarosta – Katarzyna Szymkowiak oraz licznie zgromadzeni mieszkańcy.

×